Kuidas oma igemed korras hoida?

Kuidas oma igemed korras hoida?

Kui rääkida Sinu suu tervisest, siis pole oluline ainult see, kui sirged ja tugevad on Sinu hambad või kui särav on naeratus. Sa ei saa unustada ka oma igemeid! Isegi kui Sul ei ole hambaauke ja Su naeratus pimestab, ei tähenda see, et oleksid igemehaiguste suhtes immuunne. Kuna igemehaigused on (alguses) tavaliselt valutud, pole enamikul inimestel aimugi, et nende igemetes on midagi valesti.

Mis on igemehaigused?

Igemehaigus algab siis, kui igeme all ja piki seda koguneb katt. Katt on kleepuv kiletaoline aine, mis on täidetud bakteritega. See võib põhjustada nakkusi, mis kahjustavad igemeid, põhjustades igemehaigusi ja hammaste lagunemist.

Kuidas igemehaigusi ära tunda?

Igemehaigustega võib olla tegu, kui Sinu igemed on:

  • põletikulised
  • tundlikud
  • punased
  • paistes
  • neil on kalduvus veritsusele
  • pidev halb suulõhn

Kuidas igemehaigusi ära hoida?

Igemehaigused on välditavad. Siin on mõned viisid, kuidas aidata oma igemeid tervena hoida.

Hammaste irrigaator

Kasuta irrgaatorit (kodune air-flow), mis eemaldab hambakatu ja toidujäägid paikadest, kuhu hambahahari ei ulatu. Hambaniiti kasuta vaid siis, kui selleks on reaalne vajadus.

Professionaalne puhastus

Sinu hambaarst suudab tuvastada igemehaiguse varased sümptomid, kui käid regulaarsel vastuvõtul. Nii saab sümptomeid ravida enne, kui need muutuvad tõsisemaks. Hambakivi eemaldamiseks on ainus viis professionaalne puhastus.

Loobu suitsetamisest

Suitsetamine on tugevalt seotud igemehaiguste tekkega. Kuna suitsetamine nõrgestab Sinu immuunsussüsteemi, raskendab see ka igemenakkuse vastu võitlemist. Lisaks raskendab suitsetamine igemete paranemist pärast nende kahjustamist.

Puhasta hambaid ja keelt

See aitab eemaldada hammaste ja igemete vahele jäänud toidu ja katu. Hõõru ka oma keelt, sest ka sellel on saastavaid baktereid. Sinu hambaharjal peaksid olema pehmed harjased ja see peaks mugavalt suhu mahtuma.

Mõtle elektrilisele hambaharjale. See võib aidata igemepõletiku ja katu vähendamisel rohkem kui käsitsi harjamine. Vaheta hambaharju või hambaharjapead iga kolme kuni nelja kuu tagant või siis sagedasemalt, kui harjased hakkavad kuluma.

Hambapesuks kasuta kindlasti fluoriidi sisaldavat hambapastat.

 

Tutvu ka meie teenustega, mis aitavad ennetada igemehaigusi.