Kuidas suhtuda hambaravisse vanemas eas, kas peaks olema eraldi geriaatria hambaravi suund sarnaselt laste hambaravile?

Kuidas suhtuda hambaravisse vanemas eas, kas peaks olema eraldi geriaatria hambaravi suund sarnaselt laste hambaravile?

Kuidas suhtuda hambaravisse vanemas eas, kas peaks olema eraldi geriaatria hambaravi suund sarnaselt laste hambaravile?

Viimase aja praktikate kohaselt püüame hambaarstidena teha kõik, et päästa elus hammas. Oleme harjunud olemasolevaid hambaid lappima seniks kuni see vähegi võimalikuks osutub. Kuid kas see on geriaatria seisukohalt kõige mõistlikum, kui hambaid on vähe järele jäänud?

Loomulike hammaste õige hooldus, korraline kontroll ning kohene ravi on vaieldamatult ülioluline aspekt tervise säilitamise ja haiguste ennetamise seisukohalt igas vanusegrupis.
Küll aga tekitab oma hamba iga hinna eest säästmise praktika küsimusi vanemasse ikka jõudnud patsientide juures. Justnimelt – mis hinnaga?

On loomulik, et hambad muutuvad aja kulgedes üha kehvemaks ning sageli näeme juhtusid, kus elus juure otsas istub hunnik plomme, mida üksteisega sobitama peab ning hambaarsti visiite tuleb üpriski sagedasti ette võtta. Kui patsient on jõudnud juba väärikasse ikka, oleks vast mõistlikum  investeerida hoopis korralikesse püsiproteesidesse või paigaldada  proteesid, mis toetuvad implantaatidele– selle kasuks räägib rida argumente:

  • Proteesimine on pikaajalisem ja vastupidavam lahendus, kui hammaste pidev remont
  • Patsient hoiab kokku märgatava koguse aega
  • Kõrgemas eas ei pruugi liikumine enam kuigivõrd lihtne olla ning hambaarsti külastus võib patsiendi jaoks olla väga keeruline ettevõtmine
  • Äravõetavad proteesid on minevik ja protees implantaatidel on kindlasti mugavam lahendus
  • All-on-4, all-on-6 tehnika kasutamine on kindlasti hea valik täiendavate operatsioonide vältimiseks ja kiireks rehabiliteerimiseks

Kas ei oleks sel juhul humaansem alates teatud vanusest oma hammaste päästmise soovituse asemel nõustada patsienti temale sobiva proteesi paigaldamisega seonduvatest plussidest ja miinustest?
Me kõik teame, et vanematel inimestel ei ole eelarve sageli kuigi suur,  aega jääb vananedes alati vähemaks ning paljude jaoks on liikumine liigselt kurnav, kuid hammaste ravi vajab vananedes aina rohkem tähelepanu ja aega. Protees seevastu püsib veatuna praktiliselt elu lõpuni ning sagedase hambaarsti külastamise asemel saaksid  meie kallid vanaemad ja vanaisad rohkem aega pühendada kas lastelastele või hobidega tegelemiseks ning hambad püsiksid seejuures elu lõpuni kaunid ja korras.

Hõivatud spetsialistidena oleme harjunud praktiseerima teaduse viimaste seisukohtade järgi, kuid antud küsimuses oleks ehk targem vaadata olukorda eetilise ja humaansuse seisukohalt. Meie võimuses on muuta oma armsate patsientide elu mõnusamaks ning meie moraalne kohus on soovitada neile parimat võimalikku lahendust.
Kliinikus oleme geriaatriapatsiente alati nõustanud proteeside, implantaatide paigaldamise ja korralise hambaravi valikute osas ning tihti peetakse proteese mõistlikumaks ja stressivabamaks valikuks, kui oma hambad on juba viletsaks jäänud.
Püüame alati antud küsimusele vaadata pigem humaanse ja inimliku kui normitehnilise nurga alt.

Happy Smile Hambaravi meeskond