Millised võivad olla implantatsioonijärgsed tüsistused ja miks need tekivad?

Millised võivad olla implantatsioonijärgsed tüsistused ja miks need tekivad?

Millised võivad olla implantatsioonijärgsed tüsistused ja miks need tekivad?

Tänapäeval on meditsiin niivõrd kõrgel professionaalsel tasemel, et hambaravi tüsistuste risk on viidud praktiliselt nullini. Siiski võib peale implanteerimist, nagu peale iga kirurgilist sekkumist, esineda komplikatsioone ja tagasilööke.

Enne implantatsiooni peate läbima uuringu ja rea teste, et välja selgitada kas implantatsioon on teie jaoks turvaline. Isegi kui vastunäidustusi algselt ei ole ja operatsioon kulges plaanipäraselt, on erinevate tüsistuste tekkimine siiski võimalik. Kriitiliseks võivad saada allergiad, suitsetamise jätkamine, ebapiisav suuhügieen, liigne tormakus närimisel jms.
Oluline on silmas pidada, et patsient saab tüsistuste vältimiseks ise nii mõndagi ära teha. Operatsiooniruumist väljumisega raviprotsess veel ei lõppe ning õigel järelhooldusel ning arsti kõikide soovituste täpsel järgimisel on soovitud tulemuste saavutamise juures väga oluline roll.

Kuidas vältida tüsistusi pärast implanteerimist:

  • Võtke arsti poolt välja kirjutatud ravimeid. Antibiootikumid ja põletikuvastased ravimid aitavad  paranemist kiirendada.
  • Pärast iga sööki  loputage suud spetsiaalse loputusvahendiga.
  • Vältige liiga kuuma või külma toidu ja joogi tarbimist. Liiga madalad või kõrged temperatuurid võivad valutunnet suurendada.
  • Ärge koormake oma suud tahke toidu närimisega vaid eelistage püreesuppe, putrusid, smuutisid. Nii hoiate ära õmbluste rebenemise.
  • Vältige aktiivset füüsilist tegevust, vanniskäiku ja sauna minemist, kuna kõrgenenud kehatemperatuur võib põhjustada õmbluste rebenemist.
  • Ärge puudutage haava käte, hambaharja, söögiriistade ega millegi muuga, kuna see takistab haavade paranemist.
  • Ärge suitsetage!
  • Ärge tarbige alkoholi!

Teie raviarst võib anda täiendavaid, individuaalseid juhiseid kuidas just teie operatsioonijärgselt käituma peaksite, et kiiremini ning probleemivabalt taastuda saaksite.

 

Kuidas teha vahet loomulikul operatsioonijärgsel seisundil ja tõsisel komplikatsioonil?

Enamus ebamugavust tekitavaid reaktsioone on peale implantatsiooni täiesti loomulikud ning mööduvad reeglina paari päeva vältel:

  • Valu ja turse on normaalne reaktsioon koekahjustusele. Reeglina kaob see mõne päeva pärast iseenesest.
  • Tuimus ja ajutine tunnetuse kadu on täiesti loomulik, kuna mõned tunnid peale operatsiooni on patsient endiselt anesteesia mõju all.
  • Nõrk palavik (37 kraadi) mõned päevad peale operatsiooni on ohutu seisund ja keha loomulik reaktsioon operatsioonile.
  • Põletik ja kerge verejooks vahetult peale operatsiooni on samuti loomulik ja möödub mõne päeva jooksul.

Kirjeldatud nähud tekivad enamikul patsientidest ja kaovad iseenesest. Kerge valu, igemete turse, ja nõrk palavik ei ole ohtlik, kuid kui sümptomid kestavad pikka aega ja taandumise asemel intensiivistuvad, siis peate pöörduma arsti poole.

Arsti etteantud soovituste ebapiisava täitmise korral võib esineda ohumärke, millele tuleb aga koheselt reageerida.

Ohtlikud tüsistused:

  • Haava mädanemine võib nakkust levitada kogu kehas ja kahjustada kogu organismi.
  • Õmbluste avanemise korral tuleb need kiiresti parandada, et vältida nakkuse sattumist haava.
  • Põletiku pikemaajalisel ignoreerimisel võib tekkida periimplantiit, ehk igeme ja lõualuu krooniline põletik, millega kaasneb nii igemete kui ka luukoe taandumine.
  • Implantaadi tagasilükkamine organismi poolt vajab implantaadi eemaldamist ja selle asendamist. Igal organismil on erinev reaktsioon ning implantaadi tagasilükkamine on seotud konkreetse inimese füsioloogiliste eripäradega.

Et ravi tulemus saaks selline, millest te unistanud olete, peate järelhoolduses olema väga hoolas ja järjekindel ning järgima tähelepanelikult kõiki arsti nõuandeid ja soovitusi.
Kui aga komplikatsioonid siiski tekivad, ei tasu kannatada valu ega oodata nähtude iseeneselikku möödumist, vaid pöörduge võimalikult kiiresti arsti poole – kiire probleemi lahendamine päästab implantaadi ning aitab ära hoida tõsisemaid tagajärgi.
Meie spetsialistid lahendavad tekkinud probleemi operatiivselt, et saaksite võimalikult kiiresti oma uut ilusat naeratust nautida!