Müüdid ja sagedasemad küsimused implantatsiooni ja proteesimise kohta

Müüdid ja sagedasemad küsimused implantatsiooni ja proteesimise kohta

Müüdid ja sagedasemad küsimused implantatsiooni ja proteesimise kohta

„All on 6“  ja „All on 4“ on tehnoloogiad, millel on palju eeliseid ja vähe puudusi.
Protseduur  – hambad kuuel või neljal implantaadil – võimaldab taastada kas alumise või ülemise lõualuu hambumuse ühe vastuvõtu käigus. Vahetult peale implantaatide paigaldamist fikseeritakse kruvidega kvaliteetsed sillad ning patsiendil on kohe korralik, funktsioneeriv hambumus. Tulemus on püsiv ja patsiendid on rahul ka pikas perspektiivis.

Oma praktika käigus oleme aga kokku puutunud erinevate väidete ja uskumustega, mis ei ole kuigivõrd tõesed. Siinkohal toome ära levinumad neist:

* Implantaatide paigaldamine tähendab, et pool aastat peab hambutu olema.
Üldsegi mitte! Antud meetod on just mõeldud sellise olukorra välistamiseks!
Kohene implantatsioon tähendab, et ühe vastuvõtu käigus paigaldatakse  implantaadid ja kohe kruvitakse ka proteesid nende külge. Seega, õhtul jalutab inimene ravikabinetist välja laitmatult funktsioneerivate uute hammastega! Mõistagi tekitab suu piirkond vahetult peale operatsiooni kerget ebamugavustunnet, kuid kindlasti ei pea te päevagi hambutuna veetma!

* “All on 6“ ja „All on 4“ meetodil paigaldatud proteese on hiljem keeruline ja kulukas vahetada või parandada.
Kuna proteesid on implantaatidele paigutatud kruvidega ei ole proteesi eemaldamine, muutmine ja parandamine selleks hästi varustatud kliinikus kuigi keeruline protsess. Ajutist akrüülstruktuuri saab alati uuendada või mugavamaks muuta. Protees on väga vastupidav ning vahetamise või parandamise vajadust tuleb harva ette.

* Protees on tehtud ühe malli järele ja see on ebamugav.
Kaasaegne tehnoloogia võimaldab läheneda igale indiviidile individuaalselt. Implantatsioonialgoritmi valib arst kompuutertomograafia piltide ja 3D-modelleerimise põhjal. Töö teostatakse vastavalt patsiendi loomuliku hambumuse iseärasustele ning paigaldatud protees on suus praktiliselt sama mugav kui loomulikud hambad.

* Proteesid teevad vanaks.
See on müüt, mida võib uskuda ainult inimene, kelle hambad on kõige paremas korras. Õigesti paigaldatud proteesid mõjuvad kindlasti oluliselt noorendavamana kui puudulikust hambumusest tingitud auklik naeratus või rippuma kippuvad põsed.
Lisaks välisele efektile annab ilus hambumus ka sisemise enesekindluse, mis mõjub alati noorendavana.

* Olen implantaadi paigutamiseks liiga vana.
Ealised iseärasused ei mängi implanteerimise ja proteesimise juures mingit rolli. Küll aga võivad takistuseks saada onkoloogilised probleemid, südamehaigused vms. Konsultatsiooni käigus tehtavate uuringute põhjal selgitatakse välja kas „All on 4“ või „All on 6“ meetod on teie jaoks ohutu.

* Kogu suu implanteerimine on liiga kallis.
Jah. Iga puuduva hamba implantaadiga asendamine võib tõepoolest väga kulukaks osutuda. „All on 4“ või „All on 6“ meetodid võimaldavad aga proteesi kinnitamist kas naljale või kuuele implantaadile ning selle võrra on ka töö hind oluliselt soodsam kui kogu suu implanteerimine. Samuti võib proteesimine olla lõppkokkuvõttes soodsam kui kehvade hammaste sagedane parandamine.

 *„All on 6“ ja „All on 4“ on keeruline operatsioon, mis toob endaga kaasa suure verekaotuse ja ohtralt valu.
Meetod ei nõua siinuse tõstmist ega luu kasvatamist. Tavaliselt paigaldatakse kunstjuured äsja välja tõmmatud hammaste aukudesse või paigaldatakse  spetsiaalse kirurgilise malli järgi, mis muudab operatsiooni väga kiireks, täpseks ja sihituks. Kindlasti on mõned päevad peale operatsiooni suus kerge ebamugavustunne ja nõrk valu, kuid raviarsti järelhoolduseks antud juhiste täpse täitmise korral mööduvad nähud kiiresti.

* Jään kogu eluks hambutuks kui protsessi käigus selgub, et implantaat ei sobi.
Vaid 1-3% juhtudest võib implantaat organismi individuaalsete eripärade tõttu kehvalt kinnituda. See aga ei tähenda, et peaksite elu lõpuni hambutuks jääma! Tänapäeva tehnoloogia ja teadmised võimaldavad implantaate paigaldada ka väga „kangekaelsesse“ organismi, kuid sel juhul võtab kogu protsess lihtsalt veidi kauem aega.

* Implantaadid tuleb varsti välja vahetada.
Arvatakse, et implantaadid tuleb iga paari aasta tagant välja vahetada. Kindlasti mitte! Jah, esineb tõesti juhtumeid, mil implantaat ei püsi nii hästi kui peaks ning harvadel juhtudel tuleb see tõepoolest mingil hetkel ka välja vahetada, kuid kui on tehtud põhjalikud eeluuringud, valitud kvaliteetne materjal ning tehtud täpne ja kvaliteetne töö, on implantaat ning protees investeering kogu eluks.

* Implantaat on kole.

Tänapäeva meditsiiniteadus võimaldab valmistada implantaadid ja proteesid, mis ei erine kuigivõrd loomulikest hammastest. Tavasuhtluses ei ole kõrvalseisjal võimalik vahet teha kas teil on suus proteesid või loomulikud hambad.

Kui teil on muid küsimusi või soovite veelgi täpsemaid vastuseid, konsulteerige meie professionaalidega.
Broneerides aja konsultatsioonile saate täpse ülevaate kõigi operatsiooniga kaasnevate plusside ja riskide kohta. Ühtlasi saame teha vajalikud eeluuringud ning anda meditsiiniliselt pädeva hinnangu just teie proteesivajaduse ja sobivate meetodite kohta.