Koroonaviirus ja rõõmus meel – kas võimatu?

Kuidas koroonaviiruse paanikas rahulikuks jääda?

Koroonaviiruse meeletuse keskel on raske pidevast negatiivsest uudisringist pausi teha ja välja astuda. Seega on oma vaimse heaolu tähtsustamine praegusel ajal esmatähtis. Kõigi traagiliste asjadega, mis maailmas koroonaviiruse tagajärjel aset leiavad, võib praegu tunduda ebaharilik aeg rääkida positiivsusest. Positiivsena püsimine on aga kriisiga eduka toimetuleku retsepti põhikomponent. Ka mitmed uuringud on leidnud, et positiivsed emotsioonid aitavad meil stressi negatiivsetest mõjudest üle olla- Seetõttu tuleks praegu rohkem kui kunagi varem leida rõõmu ka väikestest õnnehetkedest.

 

Kuidas püsida koroonaviiruse ajal positiivsena?

Õpi lõõgastuma

Hirmu ja ärevuse vähendamiseks on oluline õppida ja rakendada põhilisi stressi ohjamise strateegiaid, mis on seejuures ka teaduslikult tõestatud. On tõestatud, et sellised strateegiad nagu lõõgastustreeningud, teadlik mediteering ja mõttemaailma oskused (nt kognitiivsed käitumisviisid) vähendavad märkimisväärselt hirmu ja ärevust ning suurendavad meie üldist heaolu. Kuigi me ei saa välismaailmas toimuvat kontrollida, saame siiski vastutada oma sisemaailma eest ja hoida enda meeled erksa ning positiivsena.

Neid strateegiaid rakendades võid mõelda kui oma vaimse tervise immuunsuse kasvatamisele. Ikka selleks, et tulla toime elu keerukamate käikudega.

Loo tugevamaid peresuhteid

Nüüd, kui oleme paljud koduses keskkonnas, on õige aeg peresuhete üle mõtlemiseks. Võta aega oma kaaslase ja lastega mängimiseks ning pikkade vestluste pidamiseks. Kõik need väiksed žestid edendavad lähedust ja võimendavad ka sinu oksütotsiini. See on hormoon, mis seob inimesi ja mõjub ka sinu kehale rahustavalt. Kui sinu oksütotsiini tase organismis tõuseb, ütleb see sinu kehale, et ta lülitaks kortisooli (stressihormooni) välja.

Vaata üle oma tervisekäitumine

Kodus olles on rohkem aega süveneda ka endasse – mis on hästi ja mis vajaksid pisut parandamist. Ja seda nii oma vaimse heaolu kui füüsilise tervise valguses. See on aeg mõelda, mida saaksid teha ja muuta, et sammuda ka peale koroonaviiruse vaibumist julgelt ja tervelt tulevikule vastu. Siinkohal soovitame kindlasti mõelda ka oma suu tervishoiule. Tee hammastele tervislikke valikuid nii kodus viibides kui ka peale olukorra vaibumist tavaellu naastes. Üks lihtsamaid mooduseid selleks on oma hambaarsti külastamine ja suu tervishoiu üle kontrollimine.

Ei saa eitada, et maailm pöörleb praegu tormilise kiirusega. Kuid see ei tähenda, et sinu heaolu peaks kontrolli alt väljuma. Kui seisame silmitsi oluliste väljakutsetega, on tähtis arendada rahulikku, kaastundlikku ja lootusrikast mõtteviisi, et saaksime jääda ratsionaalseks, rõõmsameelseks ja täis tervist ning elujõudu.