Kuidas Sinu toitumine võib mõjutada Sinu suu tervishoidu?

Kuidas Sinu toitumine võib mõjutada Sinu suu tervishoidu?

Iga söödud toit ja joodav jook puutub kokku Sinu hammastega, mis tähendab, et need valikud mõjutavad pidevalt Sinu hammaste ja igemete tervist. Suhkrurikkad, töödeldud ja happelised toidud ja joogid võivad Sinu hambaemaili söövitada, põhjustades seeläbi hambaauke. Seega on oluline keskenduda tervisliku toidu söömisele, mis aitab lisaks heale kõhutäitele ka suuõõne tervist edendada.

Tasakaalustatud dieet

Peamiseks võiks meelde jätta, et sinu hammastele ei mõju hästi suhkrurikkad, kleepuvad ja happelised toidud ja joogid. Selle asemel peaksid keskenduma tasakaalustatud toidu söömisele, mis suurendab hammaste jaoks sõbralike toitainete, näiteks kaltsiumi tarbimist.

Mida süüa ja juua, et hambad püsiksid korras ja terved?

Allolevate tervisliku toitumise ja joomise juhendite abil saad vähendada hambaemaili erosiooni ja aukude tekke riski ning hoida oma naeratus kauem kaunis.

·         Vähenda magusa söömist

Hambaaugud on tihedalt seotud suhkrurikka ja kleepuva toiduga. Seega on oluline piirata suhkrurikkaid toite ja jooke. See ei tähenda ainult komme, küpsiseid ja kooki. Ka magusad joogid, spordi- ja energiajoogid ning isegi mahlad on kõrge suhkrusisaldusega. Samuti võid olla üllatunud, kui leiad suurtes kogustes suhkrut isegi kastmetes ning teraviljatoodetes ja puuviljakonservides. Seetõttu on oluline kontrollida suhkru sisaldust kõiges, mida sööd või jood.

·         Söö mittekleepuvat toitu

Kleepuvad toidud nagu rosinad, mesi, samuti tärkliserikkad toidud, nagu leib ja kartulikrõpsud, võivad kleepuda hammaste pinnale ja suurendada hambaaukude tekke riski. Neid toite on loomulikult lubatud süüa, kuid tee seda väikestes kogustes mõõdukalt. Ja pea silmas, et sellega peaks kaasnema ka hea suu tervishoid – korralik hammaste pesu ja hambaniidi kasutamine.

·         Happelised toidud

Kui värskete toitude, näiteks apelsinide, hapukapsa ja tomatite söömine on tervisliku toitumise oluline osa, on oluline teada, et tsitrusviljad ja mitmed muud toidud on happelised. See mõjutab aga Sinu hambaemaili. Kahjuliku mõju vähendamiseks söö selliseid toite koos mõne teise mittehappelise toiduga, nii on hapete mõju Sinu hammastele väiksem.

·         Joo vett

Pea meeles, et parim jook Sinu hammaste tervist silmas pidades, on vesi. Veega tasub loputada ka oma hambaid peale igat söögikorda.

·         Pea pausi

Oluline on, et peaksid söögikordade vahel pausi, mitte ei näksiks pidevalt. Hea mõte on toidukordade vahele jätta paar tundi. Nii saab suus olev sülg muuta suukeskkonna normaalseks ja hammastele kasulikuks.

·         Hammaste värvus ja joogid

Teatud joogid, nagu kohv, tee ja punane vein, määrivad tõenäolisemalt Sinu hambaid. Põhjus selles, et need sisaldavad värvipigmente, mida nimetatakse kromogeenideks, mis kinnituvad hambaemailile ja määrivad seda. See ei tähenda, et Sa ei tohi õhtusöögil nautida klaasikest veini või hommikul tassi kohvi. Oluline on lihtsalt meeles pidada, et peale nende jookide tarbimist on hea mõte loputada suud puhta veega, et aidata need hambaid värvivad omadused maha pesta.

 

Vaata, kuidas saame Sulle abiks olla hambaaukude ennetamisel: https://hshambaravi.ee/ennetus/