Kuidas erinevad haigused võivad mõjutada Sinu suu tervishoidu?

Kuidas erinevad haigused võivad mõjutada Sinu suu tervishoidu?

Kas teadsid, et erinevad haigused mõjutavad suuremal või vähemal määral ka Sinu hammaste tervist? Üks levinumaid on näiteks tavaline külmetus, kuid ka mitmed teised haigused (diabeet, söömishäired, neeruhaigused jt) võivad mõjutada sinu suu tervishoidu.

Alljärgnevalt vaatame lähemalt aga neist levinuimaid – diabeet ja külmetus.

Kuidas külmetushaigus mõjutab Sinu hambaid?

·         Valutavad hambad

Sinu näo suurim siinuse õõnsus asub otse ülemise lõualuu kohal ja selle vedelikuga täitumisel võib tekkiv rõhk hammaste juurtele suruda. See omakorda võib tekitada valu ülemistes hammastes.

·         Halb hingeõhk

Nohu tõttu tekkiv liigne lima loob bakterite paljunemiseks soodsa pinnase. See aga võib mõjutada sinu hingeõhku.

·         Kuiv suu

Kui nina on kinni, hingatakse rohkem suu kaudu, mis aga muudab Sinu suu kuivemaks. Sülg mängib olulist rolli hammaste lagunemise vastu võitlemisel, sest peseb maha hammastel olevaid baktereid. Kuivuse vältimiseks veendu, et jood piisavalt hulgal vedelikke, eriti just puhast vett.

Suu kuivust võivad tekitada ka mitmed nohurohud.

Kuidas diabeet mõjutab Sinu hambaid?

Uuringud on näidanud, et diabeediga inimestel on suurem oht suukaudsete infektsioonide ja igemehaiguste tekkeks kui neil, kellel diabeet puudub.

Kui Sul on diabeet, on vajalik, et Sinu hambaarstil oleks suu tervise hindamiseks ja sobivaima ravikuuri määramiseks vajalik väljaõpe ja kogemused. Mõned kõige levinumad diabeediga seotud suu terviseprobleemid on:

  • hammaste lagunemine
  • igemehaigused
  • kuiv suu
  • seeninfektsioonid
  • maitsetundlikkuse halvenemine
  • infektsioonid ja pikem paranemine

Sinu hambaarstil on oluline roll kogu Sinu tervisele, mitte vaid hammastele. Hambaarstidel on oskused ja teadmised mitte ainult suuhaiguste raviks, vaid ka kõigi suuõõne tervisega seotud vajaduste rahuldamiseks. Seetõttu on oluline hoida oma hambaarsti kursis kogu oma tervisliku seisundi ja kasutatavate ravimitega. Näiteks isegi esmapilgul nii tavalise ravimi nagu aspiriini kasutamine võib oluliselt mõjutada Sinu vere hüübimise võimet. Seda on aga väga oluline teada, sest paljud hambaraviprotseduurid hõlmavad igemete verejooksu ja hea vere hüübimine on taastumiseks oluline.

Vaata, kuidas saame Sulle abiks olla hambaaukude ennetamisel: https://hshambaravi.ee/ennetus/