Miks mul on halb hingeõhk?

Miks mul on halb hingeõhk?

Halb hingeõhk, mida nimetatakse ka halitoosiks, võib olla piinlik ja mõnel juhul põhjustada isegi ärevust. Pole siis ime, et kaupluste riiulid on nätsudest, suuveest ja muudest toodetest, mis on loodud halva hingeõhuga võitlemiseks, täis. Kuid paljud neist toodetest on vaid ajutised meetmed, kuna need ei käsitle probleemi põhjust.

Kuidas tekib halb hingeõhk?

Halb hingeõhk on põhjustatud teatud toitudest, tervislikest tingimustest ja harjumustest. Paljudel juhtudel saad halba hingeõhku parandada järjepideva korraliku hambahügieeni abil. Kui lihtsad enesehoolduse tehnikad probleemi ei lahenda, pöördu oma hambaarsti või arsti poole, et olla kindel, et tõsisem haigus ei põhjusta halba hingeõhku.

Levinuimad halva hingeõhu põhjused

·         Toit

Toiduosakeste lagunemine hammastel ja nende ümber, suurendab bakterite hulka Sinu suus ja võib põhjustada ebameeldivat lõhna. Teatud toitude, näiteks sibula, küüslaugu ja vürtside söömine põhjustab samuti halba hingeõhku. Põhjuseks see, et pärast nende toitude seedimist sisenevad nad Sinu vereringesse, kanduvad kopsudesse ja mõjutavad seeläbi hingeõhku.

·         Tubakatooted

Suitsetamine põhjustab ebameeldivat suulõhna. Suitsetajatel ja suukaudsete tubakatoodete kasutajatel on tõenäolisem ka igemehaigused, mis on veel üheks halva hingeõhu allikas.

·         Vähene suuhügieen

Kui Sa ei harja ega kasuta hambaniiti iga päev, jäävad toiduosakesed suhu, põhjustades halba hingeõhku. Sinu hammastele moodustub värvitu ja kleepuv bakterikiht. See aga omakorda ärritab igemeid.

Kui Sa ei kasuta hambavahede puhastamiseks niiti või spetsiaalseid harjakesi, hakkavad ka hambavahedesse jäänud toiduosakesed ebameeldivat hingeõhku põhjustama.

·         Ravimid

Mõned ravimid võivad kaudselt põhjustada halba hingeõhku, aidates kaasa suukuivusele. Suukuivus on aga üks halva hingeõhu põhjustajaid. Põhjus selles, et sülg aitab suu puhastada, eemaldades halba lõhna põhjustavad osakesed.

·         Infektsioonid

Halba hingeõhku võivad põhjustada kirurgilised haavad pärast suuõõneoperatsiooni, näiteks hammaste eemaldamist. Samuti hammaste lagunemise, igemehaiguste või suuhaavade tagajärjel.

·         Refluks

Kui Sul on pärast teatud toitude söömist kõrvetised või refluks – näiteks piimatooted ja vürtsikad toidud -, võib halb hingeõhk olla seotud seedetrakti toodetava happe liigse kogusega. Neil hapetel võib olla hapu lõhn, mille tagajärjel võivad need gaasilised lõhnad mõjutada ka Sinu hingeõhku.

·         Neeruhaigused

Halb hingeõhk, mis lõhnab kala järele või millel on tugev ammoniaagisarnane lõhn, võib mõnikord olla märk kroonilisest neeruhaigusest.

Halva hingeõhu lõhnad varieeruvad sõltuvalt allikast või algpõhjusest. Mõni inimene muretseb oma hinge pärast liiga palju, ehkki tegelikult tal seda probleemi ei ole. Teisel on aga halb hingeõhk ja ta ei tunne seda üldse.

Kuna ise on raske hinnata, kas Sinul on probleeme oma hingeõhuga, on kõige kindlam küsida mõnelt lähedaselt inimeselt ja paluda tema hinnangut.