Miksi minulla on pahanhajuinen hengitys?

Miksi minulla on pahanhajuinen hengitys?

Pahanhajuinen hengitys, jota kutsutaan myös halitoosiksi, voi olla kiusallista ja aiheuttaa joskus jopa ahdistusta. Ei siten ihme, että kauppojen hyllyt ovat täynnä purukumeja, suuvesiä ja muita tuotteita, jotka on tarkoitettu pahanhajuisen hengityksen karkottamiseksi. Mutta useat näistä tuotteista ovat vain väliaikaisia menetelmiä, koska ne eivät poista ongelman aiheuttajaa.

Miten pahanhajuinen hengitys syntyy?

Pahanhajuinen hengitys syntyy tietyistä ruoista, terveydellisistä tekijöistä ja tottumuksista. Joissain tapauksissa pahanhajuista hengitystä voidaan parantaa säännöllisellä ja huolellisella hammashygienialla. Elleivät yksinkertaiset itsehuoltomenetelmät ratkaise ongelmaa, käänny hammaslääkärisi tai lääkärisi puoleen varmistaaksesi, ettei pahanhajuista hengitystä aiheuta jokin vakavampi sairaus.

Yleisimmät pahanhajuisen hengityksen aiheuttajat

·         Ruoka

Ruoan jäännösten hajoaminen hampailla ja niiden ympärillä kasvattaa bakteerien määrää suussasi ja voi aiheuttaa epämiellyttävää hajua. Joidenkin ruokien – esimerkiksi sipulin, valkosipulin ja mausteiden – syöminen aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä. Syynä on se, että näiden ruokien sulamisen jälkeen ne siirtyvät ihmisen verenkiertoon, ulottuen myös keuhkoihin ja vaikuttavat sitä kautta hengityksen hajuun.

·         Tupakkatuotteet

Tupakointi aiheuttaa epämiellyttävän suun hajun. Tupakoitsijoilla ja suun kautta tupakkatuotteita käyttävillä on todennäköisesti myös iensairauksia, jotka ovat myös eräitä pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia.

·         Liian vähäinen suuhygienia

Ellet harjaa hampaitasi ja käytä hammaslankaa päivittäin, jää suuhun ruoan jäänteitä, jotka aiheuttavat pahanhajuista hengitystä. Hampaisiin muodostuu väritön ja tahmea bakteerikerros. Se puolestaan ärsyttää ikeniä.

Ellet käytä hammasvälien puhdistamiseen hammaslankaa tai erityisiä harjoja, alkavat myös hammasväleihin jääneet ruoan jäänteet aiheuttaa epämiellyttävää hengityksen hajua.

·         Lääkkeet

Jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä kuivattaessaan suuta. Suun kuivuus on eräs pahanhajuisen hengityksen aiheuttajista. Syynä on se, että sylki auttaa puhdistamaan suuta poistamalla huonoa hajua aiheuttavia osasia.

·         Tulehdukset

Pahanhajuista hengitystä voivat aiheuttaa kirurgiset haavat suuonteloleikkauksen, kuten esim. hammasten poiston jälkeen – ja myös hampaiden hajoamisen, iensairauksien tai suuhaavojen jälkeen.

·         Refluksi

Mikäli Sinulla on joidenkin ruokien jälkeen närästystä tai refluksioireita – esimerkiksi maitotuotteet ja voimakasmausteiset ruoat –, voi pahanhajuinen hengitys liittyä ruoansulatuselimistön tuottamaan liialliseen happomäärään. Näillä hapoilla voi olla hapan haju, ja sen seurauksena kaasumaiset hajut voivat vaikuttaa myös hengityksen hajuun.

·         Munuaistaudit

Kalalta tuoksuva hengitys tai mikäli hengitys haisee vahvasti ammoniakin kaltaiselle, voi joskus olla merkki kroonisesta munuaistaudista.

Pahanhajuisen hengityksen hajut vaihtelevat lähteestä tai syystä riippuen. Jotkut ihmiset ovat huolissaan hengityksensä hajusta liiankin paljon, vaikkei heillä sitä ongelmaa olisikaan. Joillakin taas on pahanhajuinen hengitys, eivätkä he tunne sitä lainkaan.

Koska itse on vaikea arvioida, onko sinulla ongelmia hengityksen hajun kanssa, on sitä kaikkein varminta kysyä joltain läheiseltä ihmiseltä ja pyytää hänen arviotaan.