Kuinka pidän ikeneni kunnossa?

Kuinka pidän ikeneni kunnossa?

Kun puhutaan suun terveydestä, ei ole tärkeää pelkästään se, kuinka suorat ja vahvat hampaasi ovat tai kuinka säteilevä on hymysi. Et voi unohtaa myös ikeniäsi! Vaikka sinulla ei olisikaan reikiä hampaissa ja hymysi suorastaan sokaisee, ei se merkitse sitä, että olisit immuuni iensairauksia vastaan. Koska iensairaudet ovat (alussa) tavallisesti kivuttomia, ei suurin osa ihmisistä aavistakaan, että heidän ikenissään on jotain vikaa.

Mitä iensairaudet ovat?

Iensairaus alkaa silloin, kun ikenen alle ja sitä pitkin kerääntyy plakkia. Plakki on tarttuvaa muovimaista ainetta, joka on täynnä bakteereja. Se voi aiheuttaa infektioita, jotka vahingoittavat ikeniä ja aiheuttavat iensairauksia ja hammasten hajoamista.

Mistä iensairauden tuntee?

Iensairaudesta voi olla kyse silloin, kun ikenet ovat:

  • tulehtuneet
  • arat
  • punaiset
  • turvoksissa
  • ne vuotavat helposti verta
  • suu on jatkuvasti pahanhajuinen

Miten iensairauksia voidaan ehkäistä?

Iensairauksia voidaan välttää. On monia tapoja, kuinka autamme ikeniä pysymään terveinä.

Hampaiden huuhtelulaite

Käytä huuhtelulaitetta (kodissa tehtävä air-flow), joka poistaa hampaan plakkia ja ruokajäämiä paikoista, jonne hammasharja ei yllä. Käytä hammaslankaa vain silloin, kun siihen todella on tarvetta.

Ammattipuhdistus

Hammaslääkärisi pystyy havaitsemaan iensairauksien varhaiset oireet, kun käyt vastaanotolla säännöllisesti. Näin oireita pystytään hoitamaan ennen kuin ne muuttuvat vakaviksi. Hammaskiven poistamiseksi ainoa tapa on ammattimainen puhdistus.

Lopeta tupakointi

Tupakointi vaikuttaa vahvasti iensairauksien syntyyn. Koska tupakointi heikentää immuunijärjestelmää, se vaikeuttaa myös iensairauksia vastaan taistelemista. Lisäksi tupakointi vaikeuttaa ikenen parantumista niiden vaurioitumisen jälkeen.

Puhdista hampaat ja kieli

Se auttaa poistamaan hampaiden ja ikenien väliin jääneen ruoan ja plakin. Hiero myös kieltäsi, koska myös siinä on likaavia bakteereita. Hammasharjasi harjaksien tulisi olla pehmeitä ja sen tulisi mahtua helposti suuhun.

Harkitse sähköhammasharjaa. Se voi auttaa ientulehduksen ja plakin vähentämistä enemmän kuin käsin harjaaminen. Vaihda hammasharja tai hammasharjan päät 3-4 kuukauden välein tai useamminkin, kun harjakset alkavat kulua.

Käytä hampaiden pesuun ehdottomasti fluoria sisältävää hammastahnaa.

 

Tutustu palveluihimme, jotka auttavat ennaltaehkäisemään iensairauksia.