Mis on sinus lift ehk subrataalne augumentatsioon ja kellele see sobib?

Mis on sinus lift ehk subrataalne augumentatsioon ja kellele see sobib?

 

Sul on vaja hambaimplantaate, kuid sinu hambaarst ütleb, et kõigepealt on vaja operatsiooni? Mis on sinus lift ja mis on sellel pistmist hambaimplantaatidega?

On palju küsimusi, mis kaasnevad sinus lifti protseduuri ettevalmistamisega. Järgnevalt katsumegi vastata mõnedele levinuimatele küsimustele, et saaksid oma muremõtetele leevendust.

Mis on sinus lift?

Sinus lift, mida mõnikord nimetatakse subrataalseks augumentatsiooniks, on operatsioon, mis lisab sinu ülemisele lõualuule luu. See paigaldatakse molaaride ja premolaaride vahelisse ruumi, mis on ka sinu lõualuu ja nina mõlemal küljel asuv ruum. Luu jaoks ruumi saamiseks tuleb siinusmembraani ülespoole nihutada või “üles tõsta”, mis annab operatsioonile selle nime. Sinus lift protseduuri teeb tavaliselt selleks spetsiaalse väljaõppe saanud hambaarst nagu näiteks suuõõne lõualuukirurg või parodontoloog.

Millal on vaja sinus lifti?

Kui sulle ei saa hambaimplantaate asetada, kuna sul pole ülalõual piisavalt luude kõrgust või kui siinused on lõualuule liiga lähedal, vajad tõenäoliselt sinus lifti. Luu kadu võib olla mitmel põhjusel, millest mõned põhjused hõlmavad järgmist:

  • Luu kaotus parodondi (igemete) haigusest tulenevalt
  • Kadunud hambad ülemises lõualuus – eriti tagahambad või molaarid
  • Luu resorptsioon hammaste kaotuse tõttu
  • Lõualuu siinus on ülalõuale liiga lähedal

Mis juhtub enne sinus lifti operatsioonil?

Mis tahes sinus lifti operatsiooni esimene samm on kindlaks teha, kust operatsioonis kasutatud luu pärineb. Kui luu pärineb sinu enda kehast, võetakse see teistest suu või keha piirkondadest. Mõnel juhul eemaldab kirurg luu patsiendi puusast või sääreluust.

Pärast luuallika tuvastamist vajad röntgenülesvõtteid, et kirurg või hambaravi spetsialist saaks uurida sinu lõualuu ja siinuse anatoomiat. Mõned inimesed vajavad  3d röntgenit või koonuskiirkompuutertamograafiat, mis võimaldab spetsialistil täpselt mõõta sinu olemasoleva luu kõrgust ja laiust ning hinnata siinust.

Kuidas tehakse sinus lift operatsioon?

  • Kirurg lõikab ava sinna, kus sinu tagumised hambad varem olid.
  • Kui kude on üles tõstetud, paljastub selle all olev luu.
  • Kirurg lõikab luust väikese ringi.
  • Luu tükk tõstetakse siinuse õõnsuse ruumi ja auk täidetakse luusiirdega.
  • Kirurg sulgeb sisselõike õmblustega ja paranemine algab!

Implantaadid paigutatakse 4–12 kuud pärast sinus lift operatsiooni. See annab lisatud luule täiendava aja sinu olemasoleva luuga sidumiseks. Operatsiooni ja implantaatide vaheline aeg sõltub sellest kui palju luud lisati.

Mis juhtub pärast sinus lifti?

Pärast sinus lifti protseduuri võib sul luu lisamise piirkonnas esineda mõningast turset, kuid enamikul patsientidel on ainult väike ebamugavus. Operatsioonile järgnevatel päevadel võib sul tekkida ka kerge ninast või suust verejooks.

Pärast protseduuri proovi mitte sageli nina nuusata ega aevastada. Mõlemad neist võivad põhjustada luu materjali liikumist ja õmbluste lõdvenemist.

Sul on hambaravispetsialisti järelkontroll 7-10 päeva pärast operatsiooni. Selle kohtumise ajal uurib spetsialist kirurgilist piirkonda ja eemaldab kõik õmblused, mis pole ise lahustunud. Mõnel juhul palutakse patsientidel veel paar korda tagasi tulla. Siiski pole vaja muretseda. Seda ainult selleks, et veenduda, et piirkond paraneb korralikult.

 

 

Sul on veel küsimusi? Küsi julgelt!