Mis on juureravi ja mida sellest oodata?

Mis on juureravi ja mida sellest oodata?

Kelle jalad ei hakka värisema kuuldes sõna juureravi? Valu ja raha tulevad mõttesse. Kuid kui paljud meist teavad mis asi on ’’juurekanal’’?

Juurekanali ravi, teatakse ka kui endodontiline teraapia- kirurgiline protseduur mille käigus eemaldatakse põletik hambast. See kaitseb ka hambaid hilisematest põletikest. Protseduur viiakse läbi hamba pulpis ehk säsis, mis on juurekanal.

Mis on juurekanali ravi?

Juurekanal on spetsiaalne kude, mis koosneb närvirakkudest, veresoontest ja sidekoest, teatakse ka kui pulp. Hammas koosneb kroonist ja juurest. Kroon on igeme peal ning juured selle all. Juured kinnitavad hamba lõualuu külge. Krooni ja juure/juurekanali sees on pulp/närvkude. Pulp niisutab hammast ja ümbritsevaid suuosi. Närvid pulbis tunnetavad kuuma ja külma temperatuuri valuna.

Juurekanali teraapia viiakse läbi kolmes etapis ja selle läbimiseks kulub üks kuni kolm seanssi.

1.      Juurekanali puhastamine

Esmalt puhastab hambaarst juurekanali. Hambaarst teeb väikse augu hamba pinnale ja eemaldab kõik põletikulise ja surnud pulbikoe väga väikeste tükkidena.

2.      Juurekanali täitmine

Järgnev samm on õõnes ala puhastamine, kujundamine ja desinfitseerimine kasutades pisikesi tükke ja niisutuslahuseid. Seejärel täidetakse hammas kummitaolise materjaliga, kasutades kanalite täielikuks tihendamiseks näiteks liimtsementi. Pärast juureravi on hammas surnud, patsient ei tunne hambas valu kuna pulp on eemaldatud ja põletik kõrvaldatud.

3.      Krooni või täite lisamine

Hammas on peale juureravi hapram kui varem. Hammas peab saama toidu sidemest, mis hamba luu külge kinnitab. See asendus on piisav kuid aja jooksul muutub hammas hapramaks, selle kaitseks on  kroon või täidis.

Kuni krooni või täidist pole lisatud, ei tohiks patsient antud hambaga närida ega hammustada. Kui kroon või täidis on lisatud on hammas nagu varem.

Ravi võtab sageli vaid ühe kohtumise, kuid kui on kõverjoonelisi kanaleid, mitme kanaliga kanaleid või suuri põletikke, võib tarvis olla rohkem kohtumisi.

Kui valus on juureravi?

Suurim hirm sedalaadi ravi ees on see, et see on valus. Kuid kogenud hambaarsti poolt teostatav ravi peaks olema põhimõtteliselt valutu. Valu mida tuntakse tuleb infektsioonist, mitte protseduurist. Protseduur ei põhjusta ise valu, see aitab seda leevendada. Kirurg leevendab  tulenevat valu tuimestades hamba ja ümbritseva piirkonna kohaliku tuimestusega.

Pärast ravi on hellus normaalne, see on ajutine ja selle leevendamiseks sageli piisab käsimüügis olevatest valuvaigistitest. Vajadusel on saadaval ka retseptiravimid (nt. kodeiin).

Hambakirurg võib infektsiooni raviks või ennetamiseks välja kirjutada antibiootikumid.

Kellele on juureravi vajalik?

 

Kui hambasse tekib põletik või saab kahjustada, ei suuda hammas end ise parandada ja kude sureb. Kui hambas on sügav auk, see on pragunenud või tal on lahtine täidis, võivad bakterid pulpi siseneda ja nad hävitavad lõpuks pulbi. Kui bakterid pääsevad läbi juureava, võib see tekitada infektsiooni luus. Infektsioon nõrgestab luud ja lagundab selle. Hamba ümber olevad sidemed paisuvad ja hammas läheb lahti.

Pulbi vigastus muudab hamba tundlikuks kõrgete ja madalate temperatuuride suhtes. Närimisel võib esineda valu ja mõnel tekib ka pidevalt tuikav valu. Ilma ravita põletik levib, lõpuks läheb hammas lahti ja vajab väljatõmbamist.

Mõni patsient peab valima eemaldamise kui hammas teeb palju haiget või kui hambaid ei saa taastada. Hamba välja tõmbamine võib aga tähendada, et ümbritsevad hambad hakkavad liikuma ja hambuvus läheb kõveraks. See ei ole kõige kenam ning võib tekkida raskusi närimisega.

Juurekanali ravi enamasti päästab hamba ja eemaldab valu. Kui hammast ei õnnestu päästa, on järgmine parim variant implantaat. Naturaalse hamba päästmine on siiski võimaluse korral parim variant, miski ei asenda naturaalset hammast!

Kui palju maksab juureravi?

Hambaravi maksumus on väga varieeruv, kuid juurekanali abil hamba päästmine on suhteliselt kuluefektiivne.

Teine võimalus on hamba eemaldamine ja asendamine implantaadi või sillaga. Selle maksumus on kokkuvõttes aga kallim. Samuti võib ekstraktsioon põhjustada väärarenguid, kõveraks minevat hambuvust ja närimisraskusi.

Juureravi komplikatsioonid

Nagu iga protseduuriga, võib ka juureraviga tekkida tüsistusi.
Vahel juhtub, et hambaarst leiab ainult kolm juurekanalit hambast millel on neli juurekanalit. Kui üks kanal jääb ravimata, võib põletik taas tekkida ja levida luudesse. Hambaarst peab veenduma, et täitematerjal paigaldatakse kanalis piisavalt sügavale. Kui juurekanal pole korralikult täidetud, võib põletik taas levida.
Protseduuri ajal võib hamba juur praguneda või instrumendid võivad katki minna ja kanalisse killud sattuda. See raskendab hamba tõhusat täitmist. Tüsistuste tekkimisel võib kirurg proovida olukorda lahendada ja viia ravi lõpuni.

Tüsistuste vältimiseks peaksid patsiendid alati järgima hambaarsti juhiseid. Kui on vaja tarvitada  antibiootikume, on oluline seda ka teha.

Kui juureravi on lõppenud, on hädavajalik asetada püsiv täide.

Juureravi ennetamine

Põletike, hammaste lagunemise ja igemehaiguste ennetamiseks soovitavad hambaarstid:

  • hammaste harjamine enne magamaminekut ja hommikul ärgates
  • kasutades fluoriidi sisaldavat hambapastat
  • kasutades sobivat hambaharja ja vahetades seda regulaarselt
  • regulaarset hambakontrolli
  • kasutada hambaniiti
  • vältida suhkrurikkaid jooke ja toite ning järgida tervislikku toitumist.