Kuidas eemaldada hambakattu ja hambakivi?

Kuidas eemaldada hambakattu ja hambakivi?

 

Mis on hambakivi?

Hambakivi – tuntud ka kui kivi – on katu ja mineraalide kogunemine sinu süljest, mis kõveneb. Hambakivi võib katta hammaste välispinna ja tungida igemepiirkonna alla. Hambakivi on nagu koorik hammastel. Kuna söök ja jook on poorsed, võivad need hambakivi värvust muuta.

Hambakivi kogumid, mis sageli asetsevad hammaste taga ja vahel, on kollased või pruunid. Hambakivi ja selle eelkäija, hambakatt, võivad mõlemad kahjustada hammaste tervist.

Mida põhjustavad hambakivi ja katt?

  • põhjustada halba hingeõhku, bakterite kogunemise tõttu
  • hävitada emaili, hammaste kõva välimise kihi, mis võib omakorda põhjustada hammaste tundlikkust, auke ja isegi hammaste kaotust
  • soodustada igemehaigusi

Hambakivi peatamiseks peatage hambakatt

Katt võib hambakiviks kõvastuda mõne tunniga, mis tõttu on oluline iga päev hambaid pesta ja hambavahed puhastada hambaniidiga. Eesti Hambaarstide Liit soovitab:

  • Harjata hambaid 2 korda päevad, 2 minutit korraga.
  • Kasuta hambaharja millega sul on mugav hambaid harjata.
  • Kasuta pehmete harjastega hambaharja.
  • Harja väikese nurga all ja puhasta ka igemed. Pööra harja 45 kraadi nurga all, nii et pääseksid harjastega hammaste ja igemete vahelistesse kohtadesse, kus katt võib peituda. Kasuta hambaharja ka kohtades, kus hambad ja igemepiir kokku satuvad.
  • Kasuta fluoriidiga hambapastat.
  • Kasuta hambaniiti üks kord päevas.

Fluoriidiga hambapasta

Enamiku pastade kõige aktiivsem koostisosa on fluor, mis aitab ennetada hambaaukude teket. Kuid hambapastat valides tuleks teada ka kui palju on fluori koduses joogivees, mis on Eesti eri piirkondades väga erinev.

Tugev hambaemail areneb, kui vesi sisaldab fluori 1,0-1,2 mgF/l. Kui joogivees on normaalses koguses fluoriidi, võib kasutada fluoriga hambapastat. Kuid kindlasti tuleb tähele panna, et liigne fluor kahjustab hambaemaili. Sellele peaks eriti tähelepanu pöörama Lääne-Eesti, Haapsalu, Virtsu ja Pärnu kandi inimesed. Seal on fluori sisaldus kõrge ning seetõttu peaks pesema hambaid fluorita pastadega.

Kui lapsel ei ole suur kaarieserisk, soovitatakse ka neile ilma fluorita pastat.

 

5 viisi kuidas ära hoida hambakivi tekkimist

Hambakivi eemaldamine nõuab professionaali abi, kuid lisaks tavalisele harjamisele ja hambaniidi kasutamisele on olemas ka toiminguid, mis vähendavad suus hambakatu hulka ja hoiavad hambakivi kogunemise kontrolli all:

Spetsiaalselt formuleeritud hambapasta

Hambakivi kontrolli all hoidmise hambapasta.

Ühes 2008. aasta uuringus võrreldi hambakivi kontrolliva hambapasta tõhusust. Seal leiti, et hambakivi kontrollivat hambapastat kasutanud patsientidel oli uuringu lõpus ligi 35 protsenti väiksem lähtematerjal hambakivi tekkeks, kui kaltsiumi või tavalisel fluoriidiga hambapastal.

Soodaga hambapasta

Kuna sooda on kergelt abrasiivne, näitavad uuringud, et selle koostisosaga hambapastad võivad katu paremini eemaldada kui hambapastad ilma soodata.

Jäta vahele söepõhised hambapastad

Söepõhised hambapastad ei ole hambakivi tõrjeks tõhusad, väidavad Ameerika Hambaarstide Assotsiatsiooni ajakirjad. Samuti pole need osutunud ohutuks.

Valgendavad ribad

Ühes 2009. aasta uuringus leiti, et neil, kes kasutasid vesinikperoksiidi valgendamise ribasid pürofosfaadiga iga päev kolm kuud, oli 29 protsenti vähem hambakivi kui neil, kes lihtsalt hambaid harjasid.

Tee joomine ja hambakivi

  1. aasta uuringus leiti, et rohelise tee joomine võib vähendada bakterite hulka suus. Kui sa ei soovi teed juua, proovi suuvett, milles on teed.

Värskete puu- ja juurviljade söömine

Kuna need toidud vajavad tugevat närimist ja seeläbi sülje tootmist, võivad nad aidata eemaldada baktereid, mis tekitavad kattu. Sama kehtib suhkruvaba närimiskummi kohta.

Suuloputusvesi

ADA andmetel suudavad bakterid tõrjuvaid koostisosi nagu tsetüülpüridiinium, kloorheksidiin ja teatud eeterlikud õlid suuvees võidelda hambakatu ja hambakivi vastu.

Oluline on märkida, et suuloputusvett tuleks kasutada koos harjamise ja hambaniidiga. Kuid seda ei soovita kasutada igapäev vaid ainult kuurina.

Lase professionaalidel eemaldada hambakivi oma hammastelt

Perioodilised hambaarsti poolt puhastatud hambad vähendavad hambakivi kogunemist. Hambaarst kraabib hambakivi ära konksukujulise otsaga seadet kasutades. Kui sul on tekkinud liiga palju hambakivi, mis on põhjustanud igemehaigusi, võib hambaarst soovitada sügavpuhastust, mis hõlmab hambapindade poleerimist ja paljastunud hambakaelte katmist spetsiaalse pastaga, et pind jääks sile ja bakterid ei saaks sinna kinnituda.

  • Katt ja hambakivi eemaldatakse nii igemepiirilt kui ka selle alt.
  • Hammaste juured on silutud, et ige saaks taas hamba külge kinnituda.
  • Mõnel juhul võib bakterite eemaldamiseks sügaval igemetaskus kasutada laserit.

 

Kui tihti peaks hambakivi eemaldamas käima?

Külastuste sagedus peaks sõltuma sinu suu tervisest ja hambaarsti soovitustest.

Kuid paljud hambaarstid soovitavad hammaste puhastamisel ja ülevaatusel käia iga kuue kuu tagant. Ja sagedamini kui on igemehaigused või on igemehaiguste oht (suitsetamine või diabeet). Samuti tuleb tihedamini käia kui hambakatt tekib kiirelt.

Inimesed, kes vajavad sagedamini puhastust:

  • Esineb suu kuivus, mis on põhjustatud sageli ravimitest või vananemisest.
  • Puudub füüsiline võime hambaid põhjalikult pesta.
  • Teatud tingimused, mis takistavad hambahügieeni rutiinist täielikult aru saada või seda täita.

Hambakivi kahjustab sinu igemeid

Ärritus ja põletik mida soodustab hambakivi, võib põhjustada igemehaiguseid. Varase staadiumi igemehaigust, mida saab ära hoida, nimetatakse gingiviidiks. Sümptomiteks on :

  • punased, paistes igemed
  • igemed, mis veritsevad hambaniidi või harjamise ajal
  • hellad igemed

Mis on parodontiit?

Igemepõletik võib areneda parodontiidiks, mida ei saa takistada. Lisaks paistes, õrnadele ja veritsevatele igemetele vaata üle need märgid:

  • valulik närimine
  • lahtised hambad
  • hammastest eralduvad igemed
  • mäda hammaste vahel

Mis on periodontiit?

Periodoniiti põhjustavad bakterid saavad pääseda vereringesse, mis võivad suurendada südame- ja kopsuhaiguste riski. Seetõttu on eriti oluline pöörduda hambaarsti poole, kui märkad mõnda neist sümptomitest.

Neid raskeid tagajärgi on võimalik vältida hammaste harjamise, hambaniidi kasutamise ja loputamisega nii regulaarselt kui võimalik.

Hambakivist ja sinu hammastest

Sinu suus elab 700 bakteriliiki.

Regulaarne harjamine ja hambaniit võib suurema osa katust eemaldada enne, kui see jõuab tekitada reaalseid kahjustusi. Kui hammastele tekkinud katt kombineerub mineraalidega süljes siis kõveneb hambakivi.

Ajakirjas Health Sciences & Research avaldatud 2016. aasta uuringus märgiti, et umbes 92 protsendil ameeriklastest on hammastel märgatav hambakivi.

Kuigi hambakivi kogunemine on tavaline, võib selle märkamata jätmise korral elukvaliteedile suur mõju olla. Igapäevane harjamine ja hambaniidi kasutamine koos perioodiliste hambapuhastuste ja kontrollidega on sinu parim kaitsevahend kõvenenud katu ära hoidmisel.