Kas tarkusehammas tõmmata välja?

Kas tarkusehammas tõmmata välja?

Tarkusehammaste eemaldamine on juba päris tavaline. Ameeriklastel eemaldatakse igal aastal 10 miljonit tarkusehammast. Kuid paljud siiski ei tea tarkusehammastest ega nende välja tõmbamisest midagi.

Mis on üldse tarkusehambad? Miks meil on tarkusehambad? Kuidas sa tead, kas tarkusehambad tuleb välja tõmmata? Kui palju see maksab? Aga taastumine?

Need on kõik küsimused, mis võivad tekkida pärast hambaarstiga rääkimist tarkusehammaste väljatõmbamise kohta. See artikkel teeb sulle selgeks, mida peab teadma tarkusehammaste eemaldamise kohta, mida võib protseduurilt ja hilisemast taastumisest oodata. Seega lisateabe saamiseks jätka lugemist.

Mis on tarkusehambad?

Neid hambaid nimetatakse ka kolmandaks molaariks ja need tulevad igemest välja tavaliselt vanuses 16 kuni 21 aastat. Sageli viib esialgse hindamise läbi lapse hambaarst alates 15. eluaastast. Tarkusehambad eemaldatakse tavaliselt seetõttu, et enamus suud on nelja lisahamba jaoks liiga väikesed.

Niisiis, kui enamikul inimestel pole suus neile piisavalt ruumi, siis miks meil nad on? Teadlased usuvad, et need olid meie esivanemate jaoks vajalikud, isegi kui me neid tänapäeval tegelikult ei kasuta. Need olid kasulikud, kui inimese dieet koosnes peamiselt toorest lihast, lehtedest, juurtest ja pähklitest. Tänapäeval valmistab enamik meist oma toidu ise, mitte ei söö seda toorelt ning kasutab toidu tükeldamiseks ja purustamiseks söögiriistu. Selle tulemusel pole meil enam tarkusehambaid vaja.

Kuidas sa tead, et su tarkusehambad vajavad välja tõmbamist?

Ameerika hambaarstide liit (ADA) soovitab 16–19-aastastel oma tarkusehambaid hambaarsti poolt hinnata, et näha, kas nende eemaldamine on vajalik. Tarkusehammaste eemaldamiseks pole täiuslikku vanust, millal siis peaks seda tegema? Kui lapse tarkusehambad on veel igeme sees, kas need tuleks kohe eemaldada või peaks probleemide ilmnemiseni ootama? Paraku pole otsus lihtne. Siin on tegureid, mida tuleks arvestada, kui sinu lapse tarkusehambad on juba suus:

  • Kas hambad on häiritud? Häiritud hambad võivad kasvada kõveraks ja põhjustada suuremaid probleeme.
  • Kas toimub välja tõrjumine? Välja tõrjumine toimub siis, kui hambad on liiga lähestikku ja suruvad vastu teisi hambaid. See võib põhjustada valu ja viia infektsioonini, mille põhjustavad hammaste vahel kasvavad bakterid.
  • Kas need põhjustavad valu? Kui lapse hambad põhjustavad valu või ebamugavust, võib olla on aeg kaaluda nende eemaldamist.

Mida peab teadma häiritud tarkusehammastest:

Kui tarkusehammas kasvab ja ei kasva igemest välja siis see jääb puutumata. Tarkusehambad mis on pooleldi välja kasvanud on häiritud tarkusehambad. Välja kasvamisel hammas kasvab suure tõenäosusega nurga all ruumi puuduse tõttu. Häirimise tõttu võib tekkida palju probleeme. Hambaarst tõenäoliselt soovitab tarkusehammaste väljatõmbamist kui need mõjutavad teisi hambaid, vältimaks järgnevat:

  • Hambavalu
  • Kinni jäänud toitu, mis võib põhjustada lagundamist
  • Lähedal asuvate hammaste ja igemete kahjustus
  • Lõualuu kahjustus
  • Ärritatud igemed
  • Bakterite kasv mõjutatud hammaste igemepiirkonnas
  • Tsüsti või kasvaja areng hamba lähedal
  • Põletik
  • Hammaste vahetus
  • Lõualuu ja igemehaigused

Kui häiritud tarkusehammas põhjustab valu või hambakahjustusi, soovitab lapse hambaarst need välja tõmmata. Oluline on planeerida regulaarsed hambakontrollid, ainult hambaarst teab kindlalt, kas tarkusehamba eemaldamise protseduur on vajalik.

Kas on miinuseid tarkusehammaste eemaldamisel?

Tarkusehammastel on mõned eelised. Nad saavad pakkuda hambasilla jaoks vajalikku tuge. Tarkusehambad võivad täita ka lüngad, mis on jäänud pärast teise molaari kaotust. Mõned teadlased usuvad, et tarkusehambaid võiks tulevikus kasutada tüvirakkude allikana, mida saaks kasutada uute hammaste arendamiseks.

Tänapäeval kasutavad hambaarstid hambakontrolli ajal sageli uut hambatehnoloogiat, et teha kindlaks, kas ekstraheerimine on vajalik. Panoraam- ja digitaalröntgenkiirgus aitab hambaarstidel lihtsa visuaalse läbivaatuse abil näha asju, mis võivad jääda kahe silma vahele. Röntgentehnoloogia kasutamine võib aidata hambaarstil tuvastada ka individuaalsetest anatoomilistest tunnustest tulenevaid lisariske. See tehnoloogia aitab hambaarstil leida ka parima lähenemisviisi eemaldamisprotseduurile.

Mida tarkusehamba eemaldamise protseduurilt oodata?

Tavaliselt viiakse tarkusehammaste eemaldamise protseduur läbi kohaliku tuimestuse all. Kui laps on protseduuri pärast eriti mures, pea enne protseduuri nõu oma hambaarsti või suu kirurgiga anesteesia lisandite või võimalike alternatiivide kohta.

Teadmine, mida hambaraviprotseduurilt oodata võib, võib aidata lapsel olla vähem murelik oma tarkusehammaste eemaldamise pärast. Mida oodata? Mis see protseduur täpselt on?

Tarkusehamba ekstraheerimine on hambaoperatsiooni protseduur, mille käigus lõigatakse läbi hamba kattev igemekude, eemaldatakse tarkusehamba ja luu vaheline sidekude, eemaldatakse tarkusehammas ja õmmeldakse uuesti kinni. Ekstraheerimise jaoks tuleb aeg-ajalt eemaldada mõjutada saanud hamba ümber olev luu. Mõnel juhul võib tarkusehammas olla vajalik tükeldada eemaldatavateks osadeks.

Operatsiooni ajal ei tohiks valu tundma, kuna ollakse kohaliku või üldnarkoosi all. Kuid pärast operatsiooni kogevad paljud inimesed valu. Ebamugavuse suurus sõltub sellest, kas tarbid valuvaigisteid ja kui hästi talud ebamugavust. Üldiselt on enamikul inimestel kolm päeva pärast protseduuri teatud ebamugavustunne.

Nõuanded taastumiseks pärast protseduuri:

 

Enamik inimesi taastub tarkusehamba eemaldamisest täielikult viis kuni seitse päeva pärast protseduuri. Igemepiirkonna täielik taastumine võib võtta kauem aega ja võimalikud lõualuu kahjustused võivad täielikuks paranemiseks võtta kuni kuus kuud.

Mida saad ette võtta, et tarkusehamba eemaldamise järgselt end paremini tunda?

  • Esimese 24 tunni jooksul pärast eemaldamist on oodata veritsust. Verejooksu kontrollimiseks pane peale marli.
  • Kui pole marlit: Teekott sobib ka hästi. Lisaks võib tees leiduv tanniinhape aidata moodustada hüübimisi ja vältida „kuiva pesa” all tuntud seisundit. Kui verejooks on raske ega peatu, helista oma hambaarstile.
  • Pärast protseduuri on oodata näo turset. Turse leevendamiseks kanna 10 minutit paistes alal jääd ja seejärel eemalda see 20 minutiks. Korda seda protseduuri nii sageli kui vaja esimese 24 tunni jooksul.
  • Kui hambaarst kasutab protseduuri ajal õmblusi, tuleb need võib-olla eemaldada. Räägi oma hambaarstiga sellest, kas pead tagasi minema eemaldamiseks. Paljudel juhtudel kasutavad hambaarstid iselahustuvaid õmblusi, mis ei vaja eemaldamist.
  • Kuna sul on vähemalt paar päeva tõenäoliselt valu ja ebamugavustunne, kaalu käsimüügiravimeid, nagu atsetaminofeen või ibuprofeen. Mõnel juhul võib suu kirurg välja kirjutada tugevama valuvaigisti.
  • Kui enne eemaldamist leiti mõni põletik, võib hambaarst soovitada enne ja pärast protseduuri antibiootikume võtta, et vältida teist infektsiooni.
  • Ära loputada suud 24 tundi. Pärast seda loputa õrnalt peale sööki ja enne magamaminekut soolase veega. Jätka soolavee loputusi viis päeva pärast tarkusehammaste eemaldamist.
  • Paar päeva pärast ekstraheerimist söö vedelat toitu. Puding, õunakaste ja kartulipüree on head valikud. Tegutse järk-järgult hõlpsasti näritavate toitudeni (nt pasta).
  • Tahkete toitude juurde naasmisel kasuta teisi hambaid, et toit ei puutuks kokku eemaldatud hamba kohaga.

Enamik hambaarste soovitab eemaldamist pigem varem kui hiljem, et vältida hammastega seotud probleeme. Kuid ainult lapse hambaarst saab otsustada, seetõttu on oluline regulaarselt käia hambaarsti konsultatsioonis ja kontrollis.

 

Kui hambaarst soovitab tarkusehamba eemaldamist, on oluline teada, mida operatsioonilt ja taastumisest oodata. Loodame siiralt, et see artikkel on aidanud sind rohkem aru saama tarkusehammastest ja nende eemaldamisest. Lisaks on hea mõte arutada lapse hambaarsti või suu kirurgiga kõiki eemaldamisega seotud küsimusi või probleeme.