Millised on olulised vitamiinid ja mineraalid sinu hammastele?

Millised on olulised vitamiinid ja mineraalid sinu hammastele?

Suu ja hammaste tervishoid tuleneb ühtviisi nii suuhügieenist kui ka hästi tasakaalustatud toitumisest, mis on rikas vitamiinide ja mineraalide poolest. Nii nagu meie keha vajab üldise tervise edendamiseks head toitumist ja toitaineid, kehtib sama ka meie suu ja hammaste kohta.

On teatud vitamiine ja mineraale, millel on positiivne mõju meie suu tervisele. See, mida tarbime toidu või toidulisandite kaudu, aitab kaasa sellele, kui terved on meie hambad, suu ja igemed. On tõestatud, et teatud vitamiinid ja mineraalid aitavad vähendada suuhaavandeid, hammaste lagunemist ja igemehaigusi. Toitainerikka dieedi tarbimine aitab ka nakkuste ja bakterite vastu võidelda. See on eriti kasulik siis, kui taastud näiteks operatsioonist, sealhulgas suuõõneoperatsioonist.

Vitamiinide ja mineraaltoitainete õige koguse ja tüübi tarbimist tuleks kaaluda juba noores eas – juba siis, kui lapsel hambad arenema hakkavad. Hammaste kasvades mõjutavad vitamiinid ja mineraalid nende arengut. Tervete hammaste ja igemete arendamine loob aluse tugevatele täiskasvanud hammastele. Kui kõik hambad on välja kujunenud, aitavad vitamiinid ja mineraalid säilitada meie suu ja hammaste tervist.

Allpool on toodud olulised vitamiinid ja mineraalid, millest on kasu suule ja hammastele:

Hammaste tervis ja A-vitamiin

A-vitamiin aitab tervete hammaste ja igemete väljaarenemisel ning igemete tervena hoidmisel. A-vitamiin sisaldab beetakaroteeni, antioksüdanti, mis aitab vabastada keha vabadest radikaalidest. Vabad radikaalid kahjustavad rakke oksüdeerimise kaudu.

Hammaste tervis ja B-vitamiini kompleks

B-kompleks koosneb 8 erinevast vitamiinist. B1 – tiamiin, B2 – riboflaviin, B3 – niatsiin, B6 – püridoksiin, B9 – foolhape, B12 – tsüanokobalamiin ja pantoteenhape ning biotiin. B-vitamiini kompleks võib aidata vältida suu sise- ja välispinna ärritust. Need vitamiinid on abiks lõhenenud huulte, keelepõletike ning suu ja igemete ärrituse ärahoidmiseks.

Hammaste tervis ja C-vitamiin

C-vitamiin võib seespidiselt manustades aidata hambaid tugevdada. Kuid on soovitatav, et C-vitamiini toidulisand väldiks kontakti hammastega, kuna see võib kahjustada hambaemaili. C-vitamiin aitab hoida igemeid ja hambaid tervena ning kiirendada suuõõneoperatsioonidest taastumist. Kuna see vitamiin on vees lahustuv ja seda ei säilitata meie kehas, on soovitatav võtta täiendavat C-vitamiini või süüa C-vitamiini rohkeid toite.

 

Hammaste tervis ja D-vitamiin

D-vitamiin aitab kaltsiumi meie luudesse ja hammastesse imada ja seeläbi neid tugevdada. Samuti aitab D-vitamiin hambaid mineraliseerida ja ennetada parodontaalseid haigusi.

Hammaste tervis ja kaltsium

Meie hambad ja lõualuu koosnevad peamiselt kaltsiumist. Kaltsium aitab hoida hambad ja lõualuu luud terved ja tugevad. Piisava koguse kaltsiumi tarbimine on oluline hammaste ja luude tervislikuks arenguks, samuti on see oluline mineraal hea suutervishoiu säilitamiseks.

Hammaste tervis ja magneesium

Magneesium aitab kaltsiumi imendumisel. Samuti aitab see aktiveerida paljusid B-vitamiine. Magneesium muudab hambad kõvemaks, aitab hammastele tugevat emaili ehitada ja vältida hambaaukude teket.

Hammaste tervis ja raud

Raud aitab vältida suuhaavandeid ja keelepõletikke. Ta transpordib hapnikku kogu kehas, mis aitab vältida nakkusi ja bakterite kogunemist suhu.

 

Tervislikest toitudest koosneva toitainerikka dieedi söömine on tervislik viis vitamiinide ja mineraaltoitainete tarbimiseks, millest on kasu nii suule kui ka hammastele. Kui tunned, et sinu dieet ei paku piisavalt vitamiine ja mineraale, võib kaaluda ka toidulisandi kasutamist.

Kui sul on küsimusi vitamiinide ja mineraaltoitainete ning suuõõne tervise kohta, küsi kindlasti nõu meie spetsialistidelt juba järgmisel vastuvõtul!