Nutikad suupisted tervislike hammaste jaoks sinu lapsele

Nutikad suupisted tervislike hammaste jaoks sinu lapsele

Me kõik armastame suupisteid, kaasa arvatud lapsed. Seepärast on oluline mõista, millised on meie hammaste jaoks parimad (ja halvimad) suupisted. Õigete suupistetoitude valimine ja tervislike, hambasõbralike toitumisharjumuste kujundamine noores eas võib aidata luua häid harjumusi, mis püsivad kogu elu. Samuti aitab see vähendada ka sinu lapse hammastes aukude tekkimise riski.

Mis ikkagi on suhkrurikastel suupistetel viga?

Magusad suupisted maitsevad nii hästi – kuid need ei ole sinu lapse hammaste ega keha jaoks nii head. Kommid, koogid, küpsised ja muud suhkrurikkad toidud, mida lapsed armastavad söögikordade vahel süüa, võivad põhjustada hammaste lagunemist. Mõnes suhkrurikkas toidus on ka palju rasva. Magusaid suupisteid tarbivad lapsed söövad iga päev palju erinevaid suhkruid, sealhulgas lauasuhkrut (sahharoosi) ja maisimagusaineid (fruktoosi). Samuti tärkliserikkad suupisted, mis võivad laguneda suhkruteks ka siis, kui need suus on.

Kuidas suhkrud hambaid ründavad?

Nähtamatud pisikud, mida nimetatakse bakteriteks, elavad kogu aeg suus. Mõned neist bakteritest moodustavad hammaste pinnale kleepuva materjali, mida nimetatakse katuks. Suhkrut suhu pannes muudavad katul olevad bakterid magusa toidu hapeteks. Need happed on piisavalt võimsad, et lahustada lapse (ja ka sinu) hambaid katvat kõva emaili. Nii saavad alguse hamba augud. Kui laps ei söö palju suhkrurikkaid toite, ei suuda bakterid toota nii palju hapet, mis emaili ära sööks.

Milliseid nutikaid suupisteid tarbida, et vähendada hambaaukude tekke võimalust?

Enne kui hakkad lapsele suupisteid valima, küsi endalt, et mida need toidud sisaldavad? Kas neis on palju suhkruid? Kui jah, jäta see valik tegemata ja vali midagi, mis oleks lapse hammastele parem. Kusjuures pea meeles, et mõnda tüüpi maiustused võivad põhjustada rohkem kahju kui teised. Kleepuvad või nätsked maiustused püsivad hamba pindadel kauem, tekitades seeläbi pikemaajaliselt kahju.

Samuti peaksid lapsele rääkima, kui tihedalt võib snäkke süüa. Kahjulikud happed tekivad suhu iga kord, kui suupisteid süüakse. Happed mõjutavad hambaid vähemalt veel 20 minutit peale söömist, enne kui nad neutraliseeruvad ja enam kahju teha ei saa. Seega, mida rohkem kordi päevas suupisteid süüa, seda sagedamini toidate baktereid kütusega, mida nad vajavad hammaste lagundamise põhjustamiseks.

Millal süüa maiustusi?

Kui soovite maiustada, on kõige parem seda teha magustoiduna pärast põhitoidukorda, mitte mitu korda päevas söögikordade vahel. Kui sööd maiustusi – ükskõik kas toidukorra või suupistetena, loputa oma hambaid veega või pese hambaid pärast seda fluoriidi sisaldava hambapastaga.

Kuidas valida suupisteid lapsele?

Enne suupistete ostmist, mõtle järgnevale:

  • Mitu korda päevas laps sööb suhkrustatud suupisteid?
  • Kui kaua suhkrune toit suus püsib?
  • Milline on magusa toidu tekstuur (nätske? kleepuv?)

Kui soovid tervislikke suupisteid, vali midagi, milles pole palju suhkrut ega rasva. On suur hulk maitsvaid ja täitvaid suupisteid, mis on sinu lapse hammastele ja kogu kehale vähem kahjulikud kui suhkrutega ja madala toiteväärtusega toidud. Seega snäki nutikalt!

Madala rasvasisaldusega valikud, näiteks toored köögiviljad, värsked puuviljad või täistera kreekerid või leib, on nutikad valikud. Õigete toitude söömine aitab kaitsta sinu lapse hambaid (ja ka kogu keha) lagunemise eest.

Millised on eriti head snäkid hammastele?

  • Juust (ja muud piimatooted)
  • Pähklid
  • Värsked köögiviljad

Juust, nagu enamus piimatooteid, on hea kaltsiumi allikas ja üldiselt madala suhkrusisaldusega. Kuid jäta kõrvale mõned piimatooted (nt tugevalt töödeldud jogurtid), milles võib olla palju suhkrut. Juust on tavaliselt kindla peale minek! Lastele meeldivad eriti just juustupulgad.

Pähklid on ka suurepärased, kuna need on looduslikult madala suhkru- ja „heade rasvade” sisaldusega.

Värsked köögiviljad, näiteks porgand, spargelkapsas ja paprika, on veel üks suurepärane suupiste valik, kuna need on täis vitamiine ja antioksüdante! Kui lapsed muidu väga köögivilju ei armasta, proovi neid pakkuda mõne maitsva dipikastmega.

Kokkuvõtteks

  • Head suupisted tervislike hammaste jaoks: juust, pähklid ja värsked köögiviljad!
  • Vältige suupisteid, mis hamba vahedesse kergesti kinni jäävad: kuivatatud puuviljad, kreekerid ja muud töödeldud toidud
  • Jooge palju vett pärast sööki ja suupisteid, et toidujäägid hammastelt maha pesta.
  • Proovige süüa harvem, et vähendada toidu ja hammaste kokkupuute aega.

Tervislikke valikuid soovides!

HS Hambaravi