Millised on hammaste sõbralikud joogid?

Millised on hammaste sõbralikud joogid?

Alates hambaravist kuni üldise tervisliku seisundini on tõenäoline, et ükski toit ega jook ei ole nii halva kuulsusega kui suhkrustatud magusad joogid. Karastusjoogid satuvad mõjuval põhjusel tähelepanu keskpunkti. Neis on liiga palju suhkrut ja peaaegu mitte midagi muud, mis oleks tervislik.

Tõenäoliselt oled väsinud kuulmast kõigist halbadest asjadest, mida suhkur hammastele teha võib, või selle seosest südamehaiguste ja diabeediga. Siin on mõned maitsvad võimalused, mida võiks kaaluda karastusjookide alternatiividena, kui järgmine kord mõtled karastusjoogi poole haarata.

Kõik võimalused suhkru vähendamiseks on tavaliselt hea mõte. Kui proovid seda kärpida, on aeg ajalt tunne, et võitled tuuleveskitega – nii paljud tooted sisaldavad lisatud suhkrut, pastakastmest kuni maitseainete ja konserveeritud suppideni välja.

Kui esimesed ilmsed karastusjookide alternatiivid võiksid olla „suhkruvabad” või „vähendatud suhkrusisaldusega” magusad joogid, siis tegelikult jäävad hambaid hävitavad koostisosad, (näiteks sidrun- ja fosforhape) endiselt alles. Samuti tuleb ettevaatlik olla spordijookidega. Ka neis on leida suurt suhkrute ja soolade sisaldust. Spordijoogid suurendavad hammaste lagunemise riski ja võivad kahjustada ka hambaemaili sarnaselt kõrge suhkrusisaldusega karastusjookidele.

Parimad karastusjookide alternatiivid

Vesi

See on ilmselge, et vesi on jookide seas valik number 1. Muidugi on karastusjookide joomise põhjuseks just maitseomadused – seega on selle asendamine puhta veega mõnele päris problemaatiline. Siinkohal oleks heaks alternatiiviks maitsestatud, kuid suhkruvabad, maitseveed.

Neid võib osta nii poest kui teha ka ise – sidruni-, kurgi-, apelsiniviilud vette ja mõnus kosutus ongi õige pea valmis. Isetehtud vee plussiks on veel see, et puuduvad ka kõikvõimalikud tööstuslikud keemilised lisaained ja happed.

Siin on sõna otseses mõttes lõpmatuid võimalusi. Viska mõned ürdid ja kurk suurde kannu ja lase sellel öö läbi külmkapis seista. Proovi kõikvõimalikke kooslusi, et näha, mis sulle kõige paremini meeldib. Kindlasti leiad endale meelepärase valiku ilma suhkrut ja happeid lisamata.

Köögiviljamahlad

Võti on siin köögiviljamahl, mitte puuvili. Mis puutub sinu kaunisse naeratusesse, siis see on ka hea viis köögivilju süüa ilma, et need hammaste külge kinni jääksid. Seega kui soovid tarbida köögivilju vedelal kujul, hangi mahlapress ja leia oma lemmik kooslus. See on hea viis vältida mis tahes lisatud suhkruid ja naatriumi, mis võivad sattuda kaubanduslikesse valikutesse.

Kuid tagasihoidlikum tasuks olla näiteks peedimahlaga, mis võib su säravvalget naeratust tumedamaks muuta. Kuid seda aitab leevendada see, kui peale peedimahla joomist oma suud puhta veega loputad.

Parem kui karastusjook aga mitte nii hea su hammastele:

Puuviljamahlad

Puuviljamahl on tavaliselt happelisem ja sisaldab palju suhkrut, isegi kui seda ei ole juurde lisatud. Puuviljades lihtsalt endis sisaldub arvestavas koguses suhkruid.

Kui soovid oma janu kustutada just puuviljamahladega, on parem valik kui teed nad ise. Sellisel juhul saad teha võimalikult naturaalsed ilma lisatud suhkruta joogid. Hea mõte oleks puuviljamahl segada pooleks ka tavalise puhta veega. Ka nii vähendad suhkrute sisaldust joogis.

 

Ole ettevaatlik lisatud suhkru suhtes sellistes toodetes nagu kaubanduslikud puuviljamahlad, kohv, tee ja kergema kõlaga tunduvad maitsestatud veed. Lõpuks on kõige parem, kui võtad ohjad enda kätte. See võib nõuda küll natukene rohkem tööd, kui lihtsalt karastusjoogi poest ostmine, kuid selle kasutegur kaalub selle vaeva kindlasti üle. See on ühtviisi kasulikum nii sinu hammastele kui kogu tervisele üldiselt.

Kui proovid süüa toite, mis aitavad kaasa nii sinu hammaste kui igemete tervisele, siis oled juba poolel teel! Kuid ära unusta, et see, mida jood, võib mõjutada suuõõne tervist sama palju kui see, mida sööd. Vali joogid kindlasti hoolikalt ja pea meeles: vesi ja köögiviljamahl on parimad!