Kuidas kasutada hambaniiti?

Kuidas kasutada hambaniiti?

Hambaniidi kasutamine on oluline osa suuhügieeni harjumustest. See puhastab ja eemaldab hammaste vahele kleepunud toidu, mis seejärel vähendab suus olevate bakterite ja katu hulka. Hambakatt on justkui kleepuv kile, mis koguneb hammastele ja aitab tänu sellele kaasa hamba aukude ja igemehaiguste tekkele.

Kuigi paljud inimesed harjavad hambaid iga päev, ei kasutata hambaniiti kaugeltki mitte nii sageli ja regulaarselt. On isegi leitud, et ligi 20% inimestest ei kasuta hambaniiti üldse.

Kuid kui sina kuulud nende hulka, kes kasutavad hambaniiti, ei ole see ka päris edu tagav, kui teed seda valesti. Oluline on hambaniidi õige kasutamine. Ebaõige hambaniidi käsitlemine võib kahjustada nii hambaid kui igemeid. Niisiis, kui sa pole kindel, kuidas hammaste vahelt hambaniidiga puhastada, siis leiad siit allolevalt juhised hambaniidi parimaks kasutamiseks.

Millal peaksid hambaniiti kasutama?

Hambaniidi õige sagedusega kasutamine aitab kaasa ka suuõõne heale tervisele.

Kas enne pesta hambad ja siis niiditada või vastupidi?

Mõnedel inimestel on harjumus esiteks hambaid harjata ja seejärel hambaniiti kasutada. Siiski on üldiselt soovitatav esmalt hambaniidiga puhastada ja seejärel hambaid pesta.

Hambaniidi kasutamine aitab tõsta ja vabastada hammaste vahele kleepunud toitu ja kattu, samal ajal kui harjamine eemaldab need osakesed suust. Kui sa kõigepealt aga harjad ja pärast seda kasutad hambaniiti, jääb toit ja katt suhu järgmise harjamiseni.

Hambaarstide liit soovitab hambaniiti kasutada vähemalt kord päevas ja hambaid harjata kaks korda päevas.

Hambaniidi kasutamine – olulised sammud:

  • Võta umbes 50cm hambaniiti. Hambaniidi korrektseks hoidmiseks keri suurem osa hambaniiti mõlema käe keskmise sõrme ümber. Jäta hammastele ainult umbes 2-4cm hambaniiti.
  • Järgmisena hoia hambaniiti pöidla ja nimetissõrmega pingul.
  • Aseta hambaniit kahe hamba vahele. Libista hambaniiti ettevaatlikult üles ja alla, hõõrudes seda iga hamba mõlemale küljele. Ära libista hambaniiti igemetesse. See võib sinu igemeid kriimustada või verevalumeid tekitada.
  • Kui hambaniit jõuab sinu igemeteni, kõverda hambaniiti moodustades C-kuju. See võimaldab hambaniidil siseneda igemete ja hamba vahele.
  • Korda neid samme kasutades iga hamba puhul uut puhast hambaniiti.

Kuidas kasutada hambaniiti breketite korral?

  • Võta umbes 50cm vahatatud hambaniiti.
  • Seisa peegli ees, nii et saad olla kindel, et hambaniit läheb sinna, kuhu vaja.
  • Alusta hambaniidi lõimimisega hammaste ja põhitraadi vahele. Keera hambaniidi lahtised otsad nimetissõrmede ümber, et saaksid hambaniiti hõlpsalt ümber tõsta.
  • Vajuta hambaniiti kahe hamba vahel nii õrnalt kui võimalik. Seejärel liiguta hambaniiti üles ja alla mööda mõlema hamba külgi.
  • Ülahammaste kallal töötades proovi hambaniidi abil teha tagurpidi U-d. Selleks mine ühe hamba küljest ülespoole, kuni jõuad igemepiirini. Seejärel libista hambaniit teise hamba küljest allapoole.
  • Eemalda hambaniit ja keera see traadi tagant ettevaatlikult lahti. Väldi hambaniiti hammastelt välja kiiret tulekut, kuna võid sedasi traati nihutada.
  • Nüüd liigu järgmise kahe hamba juurde ja kasutage sama tehnikat, kuni oled kõigi hammaste vahel hambaniiti kasutanud.

Hea suuhügieen hõlmab endas palju enamat kui lihtsalt hammaste harjamist. See sisaldab ka hambaniiti ja teadmist, kuidas hambaniiti õigesti kasutada.

Hambaniidi kasutamine aitab eemaldada baktereid, kattu ja toitu hammaste vahelt ning vähendab hammaste lagunemise ja igemehaiguste tõenäosust. Regulaarse harjamise ja hambaniidiga puhastamise kõrval plaanige hammaste regulaarset puhastamist hambaarsti juures ka vähemalt kaks korda aastas.